Business Ecommerce Marketing Online SEO

Cum te Propulseaza Meta Tag-urile in Topul Clasamentului Google?

rocket meta tags

Cum sa Construiesti Meta Tag-uri Care sa te Propulseze in Primele Rezultate ale Cautarilor

In SEO, tindem adesea sa ne concentram demersurile mai mult pe anumite aspecte si mai putin pe altele. Unii poate se axeaza mai mult pe link building, iar altii pe strategia de content marketing. Este esential sa avem in vedere toate aspectele atunci cand vine vorba de optimizarea unui site si sa fim atenti la nevoile fiecaruia pentru a gasi metodele optime care sa aduca rezultatele scontate.

Daca nu ai pus pret pana acum pe meta tag-uri este cazul sa incepi sa te gandesti la beneficiile pe care ti le pot aduce si sa te apuci de treaba! Nu ai nevoie decat de un research si de putina imaginatie pentru a te juca armonios cu acele cuvinte cheie relevante pentru produsele / serviciile tale.

Acest articol iti va deschide calea catre:
• Ce sunt meta tag-urile si de ce sunt importante
• Tipuri si exemple de meta tag-uri esentiale pentru SEO
• Cum sa creezi meta tag-uri de succes

Ce Sunt Meta Tag-urile?

Sunt niste etichete HTML care descriu continutul unei pagini pentru motoarele de cautare si vizitatorii site-ului. Ele apar doar in codul sursa al paginii si ofera informatii despre pagina web in HTML-ul documentului. Aceste informatii se numesc metadate si pot fi citite de motoarele de cautare si crawlerele web, nefiind afisate pe pagina in sine.

La randul lor, motoarele de cautare folosesc aceste metadate din meta tag-uri pentru a intelege informatiile suplimentare despre paginile web. Google poate folosi aceste informatii pentru ranking si pentru a afisa fragmente in rezultatele cautarilor.

Meta tag-urile pot afecta modul in care utilizatorii iti vad site-ul in SERPs si au o influenta directa asupra deciziei acestora de a-ti accesa site-ul sau nu.

Prin urmare, meta tag-urile reprezinta un factor esential pentru SEO, asa ca te poti gandi la ele ca la o prima impresie atat pentru toate motoarele de cautare, cat si pentru vizitatori. Facand o analogie, poti lua exemplu situatia in care intalnesti o persoana noua, iar primul impact este cel la nivel fizic, poate chiar si vestimentar, fapt care iti creeaza o prima impresie despre acea persoana.

360 F 259878229 nJYuCzVbRJvlCzFGjzm3HOClYyIpnGcQ

 

De ce Sunt Importante Meta Tag-urile?

Deoarece influenteaza modul in care site-ul apare in SERPs, precum si numarul de utilizatori care vor da click pe el, ceea ce influenteaza direct traficul, rata de conversie si implicit SEO si rankingul.

Meta tag-urile reprezinta o parte cruciala a unei strategii SEO solide. Desi e posibil ca unele dintre acestea sa nu aiba un impact direct asupra clasamentelor, ele influenteaza modul in care site-ul tau va aparea in ecosistemul digital.

Ce inseamna utilizarea meta tag-urilor in mod corect? Sa comunici cu motoarele de cautare despre 3 aspecte importante:

Screenshot 2

Avand in vedere toate aceste aspecte, sa trecem la meta tag-urile importante pentru SEO si la cum sa le folosim mai bine pentru a ne aduce si profit.

Tipuri si Exemple de Meta Tag-uri Esentiale Pentru SEO

1. Title Tag
Intotdeauna ar trebui sa ai un title tag unic pentru fiecare pagina, care sa o descrie.

Meta Title

Sursa: https://www.seobility.net/en/wiki/Meta_Title 

Ce este un Title Tag?
Este un element HTML care specifica titlul unei pagini web si care apare ca parte a fragmentului de cautare in SERPs. Este un titlu pe care se poate face click si este esential pentru experienta utilizatorului si SEO. Title tag-ul trebuie sa fie o descriere precisa si concisa a continutului unei pagini.

Care este lungimea optima a unui Title Tag?
Google nu specifica o lungime recomandata pentru title tag-uri, insa majoritatea browserelor desktop si mobile pot afisa primele 50-60 de caractere ale unui meta titlu. Asadar, daca pastrezi o limita de sub 60 de caractere, te poti astepta ca peste 90% dintre title tag-uri sa fie afisate corect in SERPs.

Nu exista o limita concreta de caractere, deoarece acestea pot varia in numarul de pixeli. Scrierea unor titluri concise este importanta atat pentru lizibilitate si intelegerea umana, cat si pentru spiderii lui Google care vor tine cont de intreg titlul atunci cand vor accesa pagina cu crawlere. Poti incerca acest tool (https://www.portent.com/serp-preview-tool/) pentru a vedea cum se afiseaza title tag-ul in SERP inainte sa il implementezi:

Screenshot 3

De ce sunt importante Title Tag-urile?
Deoarece reprezinta prima impresie pe care utilizatorii o descopera in cautarea organica, fiind, in acelasi timp, factori majori care ajuta motoarele de cautare sa inteleaga despre ce este pagina ta. Acestea sunt utilizate in 3 locuri cheie:

Screenshot 8

A. Title Tag-uri in SERPs
Este prima experienta a unui vizitator cu site-ul tau, asa ca trebuie sa fii cat mai concis, la obiect si convingator. Chiar daca pagina ta rankeaza bine, un titlu foarte bun poate face diferenta, deoarece poate determina pe cineva sa dea click pe pagina ta sau sa treaca mai departe.

Screenshot 4

B. Title Tag-uri in Browsere Web
Cand un utilizator iti viziteaza pagina, title tag-ul este afisat si in partea de sus a ferestrei browserului si actioneaza ca substituent, in cazul in care sunt deschise mai multe file intr-un browser. Asadar, titlurile unice si usor de recunoscut, cu acele cuvinte cheie importante situate la inceput (front-loading keywords), te vor ajuta sa te asiguri ca vizitatorii nu pierd evidenta continutului tau.

Screenshot 5

C. Title Tag-uri pe Retelele Sociale
Unele retele sociale iti vor folosi title tag-ul pentru a determina ce sa afiseze atunci cand pagina este partajata, iar altele au propriile lor meta tag-uri, permitandu-ti, astfel, sa optimizezi pentru fiecare retea si sa oferi titluri mai lungi acolo unde ar putea fi benefice.

! Adauga intotdeauna eticheta de titlu in sectiunea <head> a site-ului tau:

<head>
<title>Exemplu de Titlu</title>
</head>

 

2. Meta Descriere

Ce este o Meta Descriere?
Este un element HTML care ofera un scurt rezumat al unei pagini web. Eticheta de meta descriere a unei pagini este afisata ca parte a fragmentului de cautare in SERP si trebuie sa ofere utilizatorului o idee despre continutul care exista in pagina, precum si despre modul in care acesta are legatura cu interogarea sa de cautare.

Mai jos este afisat un exemplu bun de meta descriere, asa cum apare in SERP:

Screenshot 6

Care este lungimea optima a unei Meta Descrieri?
Meta descrierile pot avea, din punct de vedere tehnic, orice lungime, insa Google trunchiaza fragmentele la aproximativ 155-160 de caractere. Sfatul nostru este sa pastrezi meta descrierile suficient de lungi pentru a fi descriptive. Lungimea „optima” va varia in functie de situatie, iar scopul tau principal ar trebui sa fie acela de a oferi valoare si de a genera clickuri.

De ce sunt importante Meta Descrierile pentru SEO?
Meta descrierea poate influenta rata de click (CTR) a unei pagini în SERP-urile Google, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra capacitatii unei pagini de a ranka. Aceste paragrafe scurte reprezinta un ajutor pentru utilizatori, atunci cand trebuie sa decida daca continutul este relevant pentru interogarea lor si daca contine informatiile pe care le cauta.

Este foarte important sa depui un efort considerabil atunci cand faci meta descrierile, deoarece acestea au un impact indirect asupra clasamentelor de cautare si pot avea un impact semnificativ asupra comportamentului utilizatorilor.

O meta descriere se va coda in felul urmator:

<head>
<meta name=”description” content=”Exemplu de Meta Descriere.”>
</head>

! Adauga intotdeauna eticheta de meta descriere in sectiunea <head> a site-ului tau.

3. Heading Tags (H1 – H6)

heading tags

Sursa: https://dmguru.in/heading-tags.html 

Heading Tags sunt etichete HTML utilizate pentru a identifica titlurile si subtitlurile dintr-un continut. Acestea sunt cruciale pentru organizarea textului si a continutului, drept urmare ar trebui sa fie tratate cu seriozitate.

Importanta utilizarii corecte a etichetei H1 a fost subliniata de mai multi specialisti, in detrimentul etichetelor H2-H6, care nu sunt considerate la fel de importante pentru motoarele de cautare.

Astfel, daca marchezi textul cu o eticheta H1, anunti motoarele de cautare ca este cel mai important text de pe pagina respectiva.

Utilizarea etichetelor de titlu se adauga la arhitectura continutului, iar pentru motoarele de cautare este mai usor sa citeasca si sa inteleaga un continut bine organizat. Pe de alta parte, pentru utilizatori, subtitlurile sunt ca niste ancore intr-un continut vast, care navigheaza prin pagina si il face mai usor de digerat.

Un exemplu de heading dintr-un articol despre link building poate fi reprezentat de:

Screenshot 10

☝ Cateva sfaturi esentiale:

✔️ Mentine subtitlurile relevante pentru fragmentul de text pe care il descriu. Ele sunt factori directi de ranking in Google si sunt luate in considerare pentru clasament.
✔️ Fii concis, creativ, descriptiv si atractiv. Evita sa folosesti titluri precum: „Capitolul 1”, ,,Capitolul 2” sau ,,Capitolul 3”.
✔️ Nu folosi etichetele si cuvintele cheie in exces. Pastreaza headingurile cat mai lizibile pentru utilizatori.

Ar trebui sa potrivesti Title Tag-ul cu H1?

Da, pentru ca intotdeauna este vorba despre relevanta. Atat title tag, cat si H1 trebuie sa contina acele cuvinte cheie relevante pentru pagina. Asadar, daca nu stii cum sa-ti construiesti un H1 perfect, pur si simplu foloseste-te te title tag.

H1 poate fi la ca fel ca Title Tag-ul?

Da, pot fi la fel.

4. Viewport (Responsive Design Meta Tag)
In aceasta lume in care timpul oamenilor este dominat de dispozitivele mobile, este absolut necesar sa specifici fereastra de vizualizare (viewport). In caz contrar, risti sa ai o experienta mobila de slaba calitate, iar acest lucru iti va alunga vizitatorii de pe site…

whymyemployeesleaving 1068x607 1

Sursa: https://www.procurious.com/procurement-news/procurement-staff-leaving

 

Ce este un Viewport?
Un viewport indica pentru Google faptul ca pagina este mobile-friendly. Acest lucru este foarte important, deoarece Google plaseaza paginile web adaptate pentru dispozitive mobile mai sus in rezultatele cautarilor mobile.

Deoarece noile dispozitive au dimensiuni de ecran radical diferite, fereastra de vizualizare a devenit un factor important in designul responsive. Inginerii trebuie sa descopere cum sa incadreze paginile web intr-o fereastra de vizualizare mica pentru un smartphone sau un dispozitiv mobil traditional. Chiar si tabletele sunt mai mici decat ecranele de computer traditionale.

Cum arata o pagina pe mobil cu eticheta meta viewport?

Screenshot 9

Utilizeaza urmatoarea sintaxa pentru a adauga o meta eticheta de design receptiv:

<meta name=”viewport” content=”width=device-width,initial-scale=1.0″>

! Plaseaza elementul viewport in sectiunea <head> a paginii tale.

5. Atributul Meta Robots

Cu acest atribut, le spui motoarelor de cautare ce sa faca cu paginile tale:
index / noindex – Le spune motoarelor daca sa iti afiseze sau nu pagina in SERPs (cu alte cuvinte, daca sa-ti indexeze sau nu pagina).
follow / nofollow – Acest lucru le spune motoarelor ce sa faca cu linkurile de pe paginile tale: daca sa le „urmeze” sau nu.

Screenshot 7 O conceptie gresita despre meta robots este legata de faptul ca TREBUIE sa ai etichete meta robots in site. Acest lucru trebuie clarificat: avand in vedere indexarea si urmarirea linkurilor, daca nu specifici o eticheta meta robots, Google citeste automat pagina ca fiind index si follow.

In cazul in care doresti sa schimbi aceste doua comenzi, trebuie sa adaugi meta roboti.

Foloseste aceasta sintaxa pentru meta eticheta robotilor tai:

<meta name=”robots” content=”noindex, nofollow”>
<meta name=”roboți” content=”index, follow”>
<meta name=”roboți” content=”noindex, follow”>
<meta name=”roboți” content=”index, nofollow”>

! Plaseaza meta etichetele robotilor in sectiunea <head> a paginii tale.

! Foarte Important
Utilizarea atributelor gresite in eticheta meta robots poate avea un impact catastrofal asupra prezentei site-ului tau in SERPs. Eforturile tale de SEO se bazeaza pe intelegerea si utilizarea eficienta a acestei etichete.

6. Canonical Tag

O eticheta canonica („rel canonical”) este o modalitate de a spune motoarelor de cautare ca o anumita adresa URL reprezinta copia a unei pagini. Utilizarea acestei etichete previne problemele cauzate de continutul identic sau „duplicat” care apare pe mai multe adrese URL. Cu alte cuvinte, eticheta canonica le spune motoarelor de cautare ce versiune a unei pagini vrei sa apara in rezultatele cautarii.

rel canonical tag for cross domain content
Sursa: https://www.exploreinsiders.com/use-rel-canonical-tags-in-cross-domain-content/ 

De ce este importanta eticheta canonica?

Continutul duplicat este un subiect foarte complex, insa ce trebuie sa retii este faptul ca atunci cand motoarele de cautare acceseaza cu crawlere multe adrese URL cu continut identic sau foarte similar, poate cauza o serie de probleme SEO, printre care:

– daca crawlerele de cautare trebuie sa treaca prin prea mult continut duplicat, este posibil sa rateze o parte din continutul tau unic;
– duplicarea pe scara larga iti poate dilua capacitatea de clasare;
– chiar daca continutul tau rankeaza, motoarele de cautare pot alege adresa URL gresita ca fiind cea „originala”.

Asadar, utilizarea unei etichete canonice te va ajuta sa iti controlezi continutul duplicat.

Se va utiliza urmatoarea sintaxa pentru a adauga o eticheta canonica:

<link rel=”canonical” href=”https://example.com/” />

7. Eticheta de Text Alternativ (Alternative Text Tag)

Asa cum bine stim cu totii, imaginile reprezinta o parte esentiala a multor site-uri web, insa motoarele de cautare nu pot citi imagini. In acest caz, iti va veni in ajutor eticheta de text alternativ pe care este important sa o adaugi fiecarei imagini, astfel incat motoarele de cautare sa inteleaga despre ce este imaginea respectiva si sa stie cum sa o interpreteze.

Sfaturi pentru a crea etichetele de text alternativ:

❖ Utilizeaza intotdeauna o descriere adecvata si introduc cuvintele cheie in aceasta eticheta.
❖ Fii cat se poate de clar, precis si laconic.
❖ Utilizeaza un numar optim de caractere / cuvinte prin care sa descrii cat mai bine continutul imaginii.
❖ Adauga imaginile la un sitemap existent sau creeaza un sitemap separat doar pentru imaginile tale. Acest lucru il va ajuta pe Google sa descopere imagini pe care altfel nu le-ar gasi (daca Google are nevoie de exemplu sa randeze JS-ul din site).
❖ Foloseste nume de fisiere informative.
❖ Utilizeaza o dimensiune medie sau mica a fisierului pentru o viteza rapida de incarcare a paginii, insa fara sa compromiti rezolutia imaginii.

Pentru a crea o eticheta de text alternativ, trebuie sa utilizezi sintaxa de mai jos:

<img src=” https://example.com/xyz.jpg” alt=”xyz” />

8. Meta Tag-uri Social Media

Open Graph a fost introdus initial de Facebook pentru a-ti permite sa controlezi aspectul unei pagini atunci cand este distribuita pe Facebook. In prezent, este recunoscut si de LinkedIn. Cardurile Twitter, de asemenea, ofera imbunatatiri similare, insa sunt exclusive pentru Twitter.

Printre principalele etichete Open Graph se numara:

– og:title (unde se pune titlul la care doresti sa fie afisata pagina ta)
– og:url (adresa URL a paginii tale)
– og:description (descrierea paginii tale; Facebook va afisa aprox. 300 de caractere)
– og:image (poti pune adresa URL a unei imagini care doresti sa fie afisata odata cu pagina)

create develop metatagsSursa: https://www.metatags.org/seo-tips/why-use-meta-tags/create-metatags/  

De ce sunt importante?

In situatia in care partajezi linkul unui articol, vrei ca postarea ta sa arate frumos atunci cand e publicata pe retelele sociale. Iti doresti ca aceasta sa aiba un nume adecvat, o descriere corecta, o adresa URL si o imagine calitativa.

Platformele de social media primesc acesti parametri de pe site-ul tau, iar tu vei putea controla ceea ce extrag din postare prin includerea unor meta etichete pe retelele sociale in codul HTML al postarilor tale.

Este chiar simplu: daca meta etichetele Facebook sunt prezente, poti sa determini ce este afisat in postarea de pe Facebook, iar in caz contrar, Facebook iti va afisa ce considera el a fi relevant din postarea ta. Acest lucru functioneaza analogic si cu meta etichetele Twitter.

Cu ce te pot ajuta aceste etichete?
Meta etichetele Open Graph promoveaza integrarea intre Facebook, LinkedIn si site-ul tau web.

Prin configurarea modului in care arata linkurile catre paginile tale, iti poti creste foarte mult valorile CTR-ului si iti poti imbunatati UX (user experience).

Ce ai de facut?
Adauga meta date de baza si relevante prin folosirea Open Graph si testeaza adresele URL pentru a vedea cum vor fi afisate.

Configureaza carduri Twitter si valideaza-le odata ce ai terminat.

f79a3381e75aa6795e341fb7fdea7407 m

Cum sa Creezi Meta Tag-uri de Succes

In cele ce urmeaza, vom vorbi despre cum sa creezi cateva dintre meta tag-urile importante pentru SEO.

» Cum sa scrii un Title Tag bun?

1. Tine cont de lungimea titlului: Daca titlul e prea lung, motoarele de cautare il pot schimba prin adaugarea unor puncte de suspensie (“…”), eliminand, astfel, cuvinte cheie importante. Desi se recomanda pastrarea tilturilor sub 60 de caractere, limita exacta de afisare tine cont de numarul de pixeli. Spre exemplu, un caracter precum “W” majuscul e mai larg decat un caracter mic precum “i” sau “j” sau “t”.

De Retinut
Title tag-urile mai lungi pot functiona mai bine pentru partajarea sociala in anumite cazuri. Este bine sa fii atent la modul in care acestea apar in rezultatele cautarii. Nu exista o penalizare pentru depasirea numararului de pixeli.

Priveste-ti tilte tag-ul din perspectiva unui utilizator.

organicsearchseo 1602240856
Sursa: https://randsbarg.com/blog/Whats-the-difference-between-organic-rankings-and-Google-Ads

2. Nu face abuz de cuvinte cheie: Daca nu vei fi penalizat pentru un titlu lung, asta nu inseamna ca nu poti intampina probleme in cazul in care folosesti acelasi cuvant cheie in mod repetat in titlu.

Exemplu: Cumpara rochii de dama | Cele mai elegante rochii de dama | Rochii de dama ieftine

Evita tilte tag-urile care reprezinta doar o lista de expresii de cuvinte cheie sau variatii ale aceluiasi cuvant cheie. Motoarele de cautare devin din ce in ce mai inteligente in intelegerea variatiilor de keywords, drept urmare, este inutil si contraproductiv sa introduci fiecare versiune a cuvantului cheie intr-un titlu.

3. Da-i fiecarei pagini un title tag unic: Titlurile unice ajuta search engines sa inteleaga faptul ca un continut de pe o pagina este extrem de valoros si, de asemenea, genereaza rate de click mai mari.

Chiar daca ai sute sau mii de pagini in site, poti crea title tag-uri unice folosind template-uri, sabloane bazate pe cod. De pilda, daca ai mii de pagini de produse cu o baza de date cu nume si categorii, poti utiliza aceste date pentru a genera cu usurinta title tag-uri create dupa un template precum:

[Nume Produs] – [Categorie Produs] – [Nume Brand]

Pentru mai multe detalii despre cum sa optimizezi denumirile de produs pentru un magazin online, poti accesa articolul: https://moloso.ro/blog/optimizare-denumire-produse/.

4. Pune cele mai importante cuvinte cheie la inceput: Front-loading keywords pot avea un impact mai mare asupra clasamentului cautarii. In plus, cercetarile despre experienta utilizatorului arata ca oamenii pot citi doar primele doua cuvinte ale unui titlu.

👇 Evita sa faci title tag-uri precum in exemplul de mai jos:

Nume Brand | Categorie Majora de Produse | Categorie Minora de Produse | Nume Produs

Acestea aduc in prim plan informatii repetitive si ofera foarte putina valoare unica la prima vedere. Mai mult decat atat, in cazul in care motoarele de cautare simplifica un astfel de titlu, portiunea unica este cea care cel mai probabil va disparea.

5. Profita de brandul tau: Daca ai un brand puternic si foarte cunoscut, atunci ar fi bine sa il adaugi in title tag-uri, deoarece te poate ajuta la cresterea ratelor de click. Pune-l la sfarsitul title tag-ului, cu exceptia in care este pentru homepage, unde e posibil sa vrei sa scoti in evidenta brandul, asa ca este bine sa il pui la inceput de title tag.

6. Scrie pentru clientii tai: In timp ce title tag-urile sunt foarte importante pentru SEO, aminteste-ti ca principalul tau obiectiv este sa atragi clickuri de la vizitatori bine directionati, care probabil vor gasi continutul tau foarte valoros. Asa ca ia in calcul intreaga experienta a utilizatorilor, pe langa optimizarea SEO si utilizarea cuvintelor cheie.

analyses 6898420 960 720

🚫 De ce este posibil ca Google sa nu foloseasca title tag-ul tau?

Exista si situatii in care Google poate afisa un title tag care nu se potriveste cu cel marcat de tine in HTML. Nu exista o modalitate usoara prin care sa fortam motorul de cautare sa foloseasca title tag-ul definit de tine, insa exista cateva explicatii pentru care se intampla acest lucru, dupa cum urmeaza:

Title tag-ul tau este supraincarcat de cuvinte cheie.
Title tag-ul tau este prea lung. Recent, Google a inceput sa rescrie complet titlurile lungi, luand o parte din titlu sau folosind alt text de pe pagina.
Title tag-ul tau are probleme de relevanta. Google poate rescrie orice titlu care pare sa nu se potriveasca cu intentia cautarii sau care este incarcat cu jargoane de marketing sau expresii care nu reflecta continutul. Asigura-te ca title tag-urile reflecta cu acuratete continutul paginii.
Ai un title tag alternativ. Daca incluzi date alternative ale titlului (un title tag pentru Facebook sau Twitter) Google poate sa aleaga sa foloseasca acel titlu si asta poate crea un titlu de afisare nedorit.

6d1b5d8f859ba782019851e383308555 m

 

» Cum sa faci o Meta Descriere buna?

1. Fa o mini reclama convingatoare din meta descrierea ta: Poti atrage utilizatorii catre site-ul tau odata cu afisarea in SERP, aceasta fiind o parte foarte vizibila si importanta a marketingului de cautare. Meta descrierea unei pagini ar trebui sa utilizeze cuvinte cheie tinta ale paginii intr-un mod smart, natural si fara spam.

Google si alte motoare de cautare bolduiesc cuvinte cheie din interogarea utilizatorului in afisarea descrierii, ceea ce atrage atentia celui care cauta. Incearca sa asociezi descrierile tale cu termenii de cautare cei mai valorosi, insa fara sa le supraoptimizezi.

2. Evita duplicarea meta descrierilor: La fel ca si in cazul title tag-urilor, meta descrierea fiecarei pagini ar trebui sa fie in mod direct relevanta pentru pagina pe care o descrie si unica fata de descrierile altor pagini.

O modalitate de a combate meta descrierile duplicate este implementarea unui mod dinamic si programatic de a crea meta descrieri unice pentru paginile din site. Daca ai si resurse, atunci nu exista niciun substitut pentru o descriere originala scrisa special pentru fiecare pagina.

3. Evita ghilimelele duble in descrieri: Atunci când ghilimelele duble (“…”) sunt folosite în meta descriere in marcajul HTML, Google le recunoaste ca semnale pentru a trunchia descrierea din acel punct, drept urmare va taia automat restul textului din fragmentul SERP.

Pentru a preveni acest lucru, cea mai buna solutie este sa elimini toate caracterele non-alfanumerice din meta descrieri, insa daca ghilimelele sunt importante in meta descrierea ta, poti utiliza entitatea HTML in loc de ghilimele duble, pentru a preveni trunchierea.

🚫 De ce este posibil ca Google sa nu foloseasca meta descrierea ta?

1552e40249ab53d98ab89414583f7e02 m

Atunci cand vrei sa-ti creezi meta descrierea perfecta, nu uita ca motoarele de cautare anuleaza frecvent meta descrierile paginilor (afisand text diferit in SERPs fata de ceea ce e declarat in HTML), asa ca tine cont de sfaturile date.

Acest lucru se intampla atunci cand Google considera ca meta descrierea ta nu raspunde in mod corect la interogarea unui utilizator, asa ca foloseste o portiune de text din acea pagina pe care o considera ca fiind un raspuns mai potrivit la cautare.

Inainte de a scrie meta descrieri unice pentru fiecare pagina, informeaza-te cu privire la termenii de cautare valorosi care vizeaza fiecare pagina in parte. Asadar, vom avea 2 cazuri:

1. Daca pagina ta vizeaza intre 1 si 3 cuvinte cheie, atunci este cazul sa iti construiesti propria meta descriere pentru a atrage utilizatori care efectueaza interogari de cautare ce includ acei termeni valorosi.
2. In cazul in care pagina vizeaza 3 sau mai multe expresii de cuvinte cheie, atunci poti lasa motoarele de cautare sa iti completeze ele insele meta descrierea. De ce? Pentru ca atunci cand motoarele de cautare construiesc o meta descriere, ele afiseaza intotdeauna cuvintele cheie si expresiile din jur pe care utilizatorul le-a cautat.

» Cum sa creezi Heading Tags eficiente pentru SEO?

💥 Contureaza o structura clara, curata si care sa-i ajute pe cititori, folosind headinguri relevante: Etichetele de antet ofera structura si idei despre informatiile pe care le pot culege cititorii din paragrafele continutului. O modalitate extrem de utila de a gandi in mod optim aceste etichete este sa facem o analogie cu un cuprins dintr-o carte.

Screenshot 11

💥 Imparte paragrafele de text prin subtitluri: Un articol care poate fi scanat este un articol care poate fi citit, iar un articol care poate fi citit este unul care are mai multe sanse sa aiba rezultate bune in search engines, deoarece lui Google ii place sa recompenseze continutul usor de parcurs. In plus, cu cat un articol este distribuit mai mult, cu atat este mai probabil sa castige in mod natural backlink-uri (care reprezinta un factor de clasare).

💥 Include cuvinte cheie in headinguri: Orice content optimizat pentru SEO contine cuvinte cheie, drept urmare, este bine sa le introduci chiar si in headinguri, insa nu in mod abuziv sau repetitiv. Pagina ta ar trebui sa fie lizibila, asadar, introdu cuvintele cheie doar daca acestea se potrivesc in mod natural in context. Gandeste intotdeauna si din perspectiva vizitatorilor tai!

☘ Pentru a afla mai multe despre cuvintele cheie si cum pot fi ele utilizate cat mai eficient, acceseaza acest articol.

💥 Optimizeaza-ti headingurile pentru Featured Snippets: Featured Snippets sunt fragmente scurte de text care apar in partea de sus a rezultatelor cautarii Google pentru a raspunde rapid la interogarea unui utilizator. Continutul care apare in interiorul unui fragment recomandat este extras automat din paginile web din indexul Google. Tipurile comune de fragmente recomandate includ definitii, tabele, pasi si liste.

Sfat util: Creeaza headinguri care sa se potriveasca cu long tail terms. Le poti formula sub forma de intrebare la care mai apoi sa raspunzi in paragraful imediat urmator.

Iata si un exemplu de fragment recomandat pentru cautarea: heading tags in care Google creeaza un scurt paragraf menit sa determine userii sa acceseze acel link:

Screenshot 14

PS: pe Romania (google.ro) inca nu sunt afisate.

💥 Foloseste doar un H1: H1 sunt, de regula, mari si arata ca niste titluri pentru cititori. Daca utilizezi mai multe H1 pe o pagina, poate induce utilizatorul in eroare. Vrei sa te asiguri ca nu ai mai multe H1 pe o pagina? Introdu domeniul intr-un instrument de crawler precum Screaming Frog:

Citeste si: Audit SEO: De Ce Este Important si Cum il Facem Noi?

Citeste si: Optimizare SEO: Sfantul Graal al Marketingului Online

Screenshot 12

💥 Mentine-ti headingurile consistente: Ce inseamna asta? Daca alegi sa utilizezi un format cu majuscule pentru titlu, atunci ramai constant in alegerea ta pentru toate celelalte pagini. Creeaza o experienta cat mai placuta vizitatorilor tai si fii cat mai concis si la obiect. Nu uita! Un aspect ingrijit cu informatii utile spuse cat mai succint, vor incanta ochii vizitatorilor tai (▰˘◡˘▰).

💥 Scrie headinguri interesante si atractive: Acest lucru se aplica in cazul tuturor scrierilor tale. Asigura-te ca headingurile tale sunt convingatoare si ca pot starni si mentine, in acelasi timp, interesul cititorilor de a parcurge continutul in mod integral. Fa tot posibilul ca aceste headinguri sa raspunda intentiei de cautare a utilizatorilor.

Prin urmare, scrie-ti cu atentie headingurile, iar continutul tau va fi mai usor de scanat, mai usor de inteles pentru motoarele de cautare si vei intriga si mentine interesul viu cititorilor tai.

Cum sa Verifici Meta Tag-urile Unui Site Web

Daca vrei sa vezi ce mai fac competitorii tai sau pur si simplu sa te asiguri ca paginile site-ului tau contin meta tag-uri, fa click dreapta oriunde pe pagina si selecteaza View Page Source sau, si mai simplu, apasa Ctrl+U si ti se va deschide automat.

Screenshot 1

Poti folosi, de asemenea, tool-uri precum aHrefs, SEMrush sau Screaming Frog pentru a verifica meta tag-urile oricarui site. Acestea sunt mult mai utile atunci cand vrei sa vezi meta tag-urile de la un numar mai mare de pagini web.

Concluzii

✶ Retine faptul ca meta tag-urile sunt foarte importante, insa nu toate te pot ajuta sa ajungi acolo unde iti doresti. Daca vrei sa te clasezi in fruntea rezultatelor cautarilor, trebuie sa creezi meta tag-uri care sa insoteasca un continut extrem de calitativ si care sa aiba in vedere satisfacerea nevoilor utilizatorilor.

✶ Asadar, ramai la minimul de baza si nu adauga meta tag-uri doar de dragul de a o face, deoarece ele ocupa un spatiu in cod, iar cu cat ai mai putin cod, cu atat mai bine. Gandeste-te la codul paginii ca la un set de instructiuni pas cu pas pentru a ajunge intr-un loc, insa privit din perspectiva unui browser. Scurt, la obiect si usor de inteles!

✶ Meta Tag-urile nu sunt greu de implementat. Nu ai nevoie de un programator, ci doar de putina experienta in HTML sau acces la platforma, asa ca este timpul sa-ti optimizezi site-ul incepand cu crearea unor meta tag-uri invincibile! 😉

Author

Iolanda Dinu

Online Marketing Specialist