Business Ecommerce Video

[Video] Calcul Profitabilitate SEO / Canal Google Organic (Ecommerce SEO)

profitabilitate seo

Salut, numele meu este Daniel Ene si sunt SEO Growth Hacker si partener in cadrul agentiei Moloso Marketing.

Sunt astazi aici in fata ta pentru ca vreau sa vin cu o lamurire la cum se masoara corect o campanie de SEO.

O numesc campanie pentru ca atunci cand te apuci si faci SEO dureaza mai multa vreme pana cand sa incepi sa vezi rezultate. In general, noi facem acest tip de analize pe care ti-l aratam astazi la 12 luni, deoarece consideram aici intern ca acest timeframe, aceasta perioada de un an de zile este cea mai propice si cea mai buna pentru ca noi sa putem compara de la an la an ceea ce se intampla pe o perioada de timp in care se lucreaza intensiv la SEO.

In exemplul de astazi este un client de-al nostru la care am lucrat timp de 3 ani de zile pe zona de SEO si sunt comparatiile ianuarie 2020 si ianuarie 2021, versus ianuarie 2019 si ianuarie 2020. Practic sunt 13 luni comparate de la an la an si sunt toate acele cifre care sunt relevante pentru tine ca antreprenor atunci cand iti masori performantele acestui canal minunat, numit SEO.

Ce avem aici in document sunt datele strict din Analytics si o sa vezi de ce sunt importante.

Avem useri, useri noi, numar de sesiuni, bounce rate, paginile per sesiune vizualizate, timpul mediu petrecut pe site, rata de conversie, tranzactiile si bineinteles, veniturile.

In Analytics, daca te vei uita la tot ce inseamna source/medium, toate veniturile de acolo sunt pe last interaction, ca si model de atribuire. Nu o sa intru in modele de atribuire, ci vreau sa spun in momentul de fata ca un user daca iti intra ultima data prin SEO si finalizeaza comanda, toate celelalte canale cu care el a interactionat inainte de a finaliza o comanda la tine pe site, nu mai sunt luate in calcul de catre Google Analytics.

Si ce facem noi pentru a fi corect din punct de vedere analiza, mai ales pentru canalul de SEO, luam in calcul si veniturile asistate. Si o sa le vezi imediat mai jos.

Ce s-a intamplat aici la noi, in acest caz, este ca userii au crescut cu 100% de la an la an, sesiunile au crescut cu 100%, userii noi au crescut cu 100%, bounce rate-ul a scazut cu aproape 70%, timpul mediu petrecut pe site a scazut si e normal, rata de conversie a scazut cu 30% si e normal, insa tranzactiile au crescut cu 31% si veniturile cu aproape 60%.

De ce se intampla aceste corelatii? In general, cand traficul si userii noi cresc foarte mult, automat o sa scada timpul mediu petrecut pe site si rata de conversie, insa cresc veniturile si tranzactiile.

Acest lucru se intampla in marea majoritate a cazurilor. Sunt foarte rare acele cazuri in care procentajele se pastreaza, daca iti cresc userii cu 100% si veniturile cu 100%. Dar sunt mult prea rare acele cazuri.

Mai departe, noi luam in calcul si acele conversii asistate, iar la conversii asistate ne uitam, in principal, la numarul total de tranzactii prin care canalul de SEO a fost in zona de asistenta a conversiilor si bineinteles la venituri, prin care canalul de SEO a asistat la aceste venituri.

Si dupa cum se vede aici in trafic, in 2020 au fost 8244 de tranzactii si peste 1.500.000 de lei, ca si venituri totale, inclusiv asistate, versus 2019, cresterea la tranzactii asistate este cu 45% aproape si pe venituri cu aproape 73%. Asta inseamna ca in 2020 canalul de SEO a contribuit mult mai mult in asistenta tranzactiilor.

Ce mai este foarte important sa intelegem este costul pe venit. Costul pe venit inseamna acel procent din marja ta de profit pe care tu il platesti mai departe pe marketing. Si daca ma intrebi pe mine, SEO ca si canal de sine statator, pentru ca se aloca niste bugete separate pentru SEO si cifrele sunt separate, ar trebui sa fie profitabil si de sine statator, chiar daca am putea sa ne gandim la tot ce inseamna zona de marketing ca la o echipa de fotbal, in care fiecare canal se ajuta pe celalalt. Si fix asta se intampla si cu SEO, pentru ca SEO ajuta celelalte canale in zona de marketing.

Ce facem noi aici? Calculam costul pe venit, o data pe last click, adica last interaction ca si model de atribuire, si in acest caz raportandu-ne la bugetul de SEO avem 4.44%, iar pe asistat este normal sa fie mai mic pentru ca veniturile sunt mai mari, avem doar 2.8%. Asta inseamna ca acest client al nostru este foarte profitabil prin canalul de SEO, adica SEO este o investitie foarte buna pentru clientul nostru.

Calculam bineinteles si un ROI, pe last click avem 2151% ROI si pe veniturile asistate sunt 3467%. Un alt aspect important pe care noi il mai luam in calcul este Costul  pe Venit din diferenta de venit. De ce facem si acest lucru? De exemplu, daca incepem SEO anul acesta, cumva natural niste venituri s-ar fi pastrat. Ceea ce aducem noi in plus ar trebui raportate la bugetul de SEO pe care tu il aloci.

Si in acelasi timp, calculam si Costul  pe Venit din diferenta de venit. In acest caz este 12.55% si chiar si asa pe last click este profitabil clientul, in schimb, pe veniturile asistate pe diferenta de venit este de 6.66% care iar este genial.

Si calculam, bineinteles, si ROI pe diferenta de venit unde avem in acest caz pe last click 697% si 1400% pe diferenta de venit.

Un alt aspect foarte important pe care multa prea putina lume il ia in calcul, este calculul pe marja de eroare intre veniturile tale totale raportate de sistemul tau de billing sau de CRM versus ce raporteaza Analytics. In general, este o marja de eroare undeva, hai sa zic, o medie de 15% pe minus fata de Analytics.

De ce se intampla lucrul asta? Din cauza trackingului care este blocat de mai multe browsere, de exemplu Safari, Firefox mai blocheaza anumite cookie-uri. Si e normal sa existe o diferenta intre Google Analytics ca date pe care le raporteaza si datele tale din CRM.

In acest caz, noi am luat veniturile totale pe business si tranzactiile totale pe business si SEO reprezinta undeva la 10% din totalul de business  al acestui client. Diferenta e ca si marja de eroare la totalul de venituri din Analytics este 34% si la tranzactii 26%. Deci Analyticsul la noi raporteaza mult mai putin. ROI-ul pe cifrele din CRM este de aproape 3000% si Costul / Venit din CRM este 3.3%, care este mai mic fata de ce ne raporteaza noua Analytics.

Cifrele arata extraordinar de bine in acest caz. Si ce mai calculam noi, luam pe ultimul an de zile – noi am inceput sa lucram cu acest client din 2018 – si aici se vad exact care sunt veniturile pe last click si veniturile asistate. Cu albastru avem last click, iar cu portocaliu avem veniturile asistate.

Si dupa cum vedeti in 2020, veniturile asistate au crescut foarte mult, asta inseamna ca SEO a contribuit mai mult in asistarea conversiilor, decat in finalizarea lor. Se vede ca si last clickul a crescut destul de mult.

Ne mai uitam la inca un raport de useri si sesiuni ca sa vedem exact care este panta de crestere. Avem aici cu albastru sesiunile si cu portocaliu numarul de useri. Dupa cum vedeti, pantele sunt foarte foarte similare.

Iar la final calculam un lifetime value per user organic care in acest caz este 3 lei, deci costul per user, costul pentru fiecare user pe care noi l-am adus pe site prin SEO a fost 11 bani, iar fiecare user adus pe site a generat 2.97 de lei. Costul pe sesiune, dupa cum se vede, este mult mai mic, este 0.09 si raportam cu costurile de organic la CPC din Google Ads.

Pe un an de zile, CPC din Google Ads este 0.28 si aici am generat un calcul care reprezinta suma care ar fi trebuit platita la Google Ads pentru a aduce aceste rezultate. Si in euro inseamna undeva la 27.000 de euro.

Acesta este un model de calcul pe care noi il facem in cadrul agentiei pentru a afla cat este de profitabil un client si cand este profitabil un cont. Pe data viitoare, Daniel Ene este numele meu, o zi minunata.

Author

Daniel Ene

SEO Growth Hacker & Partner at Moloso Agency. Daniel Ene se considera unul dintre norocosii care si-a gasit pasiunea inca de la inceput. De peste 11 ani s-a implicat in proiecte mari si mici, de la start-upuri pana la companii internationale. Este in permanenta in cautare de nou si de evolutie atat profesionala, cat si personala. Zi de zi cauta, testeaza si implementeaza noi trucuri de SEO pentru a-si ajuta clientii sa aiba succes.