Ecommerce Video

[Video] Keyword Research Pentru Magazinele Online (Ecommerce SEO)

site architecture

Numele meu este Daniel Ene si sunt SEO Growth Hacker si partener in cadrul agentiei Moloso Limitless.

Revin astazi in fata ta cu al doilea video din seria SEO pentru ecommerce si astazi abordam o tema, dupa cum vezi aici pe tabla, keyword research pentru magazinele online.

Inainte de a intra mai departe in ceea ce vrem sa vorbim astazi, vreau sa iti pui doua intrebari, si prima este in felul urmator: cati bani pierzi tu luna de luna si an de an pentru ca nu investeti indeajuns de mult in partea de research pentru cuvinte cheie. Si a doua intrebare este, cati bani ai putea tu sa castigi in plus, luna de luna si an de an daca ai investi mai mult in zona de keyword research.

Atunci cand facem SEO pentru magazinele online sunt cateva lucruri care se intampla si anume, indiferent de ce faci, site-ul tau va creste, magazinul tau online va creste si traficul va creste implicit, vanzarile vor creste, dar nu intotdeauna acele cresteri se datoreaza research-ului pentru cuvintele cheie.

Si este si un motiv foarte pertinent pentru care primul video din aceasta serie se numeste Keyword Research, pentru ca toata aceasta parte este cea mai importanta si sta la baza magazinului tau online.

De ce? Pentru ca tot ce inseamna Search, tot ce inseamna Google, tot ce inseamna motoare de cautare se bazeaza pe cautari efectuate in motor.

Si indiferent daca faci Paid Marketing, daca faci Google Ads sau daca faci SEO, intotdeauna vei ajunge la cuvintele cheie. Pentru ca oamenii, ca sa ajunga la tine, sa gaseasca serviciile tale, sa gasesca produsele tale si sa te gasesca pe tine, vor efectua o cautare in Google Search.

Si revin la ce am spus mai devreme, indiferent de ce faci pe magazinul tau online, ca faci content marketing, ca faci link building, ca iti rezolvi problemele tehnice, site-ul tau va creste. Partea tricky este ca, si o intrebare pe care ne-o punem foarte des aici, cu cat am putea sa crestem mai mult un magazin online, daca investim si mai mult in keyword research.

O alta intrebare simpla pe care ne-am pus-o a fost in felul urmator: ce se intampla daca pe magazinul meu online am 10.000 de pagini si eu gasesc un pattern de cautare sau faci research pentru toate acele 10.000 de pagini, chiar daca ar dura poate foarte mult timp si gasesc un cuvant in plus, care ar putea sa imi aduca o vizita lunara in plus.

Asta pentru mine ar insemna 10.000 de vizite lunare in plus pe magazinul meu online, iar intr-un an sunt 120.000 de vizite. Sunt foarte multe magazine online in Romania care nu au 120.000 de vizite intr-un an, chiar daca fac alte actiuni de marketing.

Hai sa vedem de ce este foarte important keyword research. In primul rand, este fundatia businessului tau online, asa cum spuneam mai devreme, tot ce inseamna serach online, tot ce inseamna Google, tot ce inseamna motoare de cautare functioneaza pe cautari, pe interogari. Nu poti sa faci SEO, nu poti sa faci PPC, daca nu ai cuvinte cheie. De ce? Pentru ca cine vrea sa cumpere serviciile tale sau produsele tale, ghiceste ce o sa faca! O sa deschida Google si o sa tasteze: laptop online, pantofi dama, pantofi pentru barbati si asa mai departe. Daca tu nu ai optimizate paginile de la magazinul tau online pe cuvintele cheie care sunt foarte specifice produselor si categoriilor de produse pe care tu le comercializezi si le vinzi, ghiceste ce: potentialii tai clienti nu vor ajunge la tine pentru ca nu te vor gasi.

Acesta este primul pas din partea asta de optimizare pentru magazinul online. Dar hai sa mergem un pic mai departe si sa vedem de ce este important acest proces. In primul rand, trebuie sa intelegem intentia de cautare si sunt doua intentii mari si late. Unu: intentia informationala, cauta informatii precum: cele mai bune exercitii pentru abdomen sau cum sa ma hranesc sanatos sau alimentatia vegetariana. Acestea sunt cuvinte informationale pe care tu poti sa le targetezi, in functie de punctul in care potentialul tau client se afla pe procesul achizitiei si intentii tranzactionale. Intentia tranzactionala este atunci cand vrei clar sa cumperi ceva, ti-ai facut researchul tu ca utilizator si stii exact ce vrei sa cumperi.

Pe magazinele online va trebui sa targetam exact intentiile de cautare, pentru ca tot ce inseamna informational le poti targeta pe blog, prin content marketing, iar tot ce inseamna tranzactional le vei targeta in categoriile tale din magazinul tau online si in paginile de produs. Daca ar fi sa dam un procent pentru cat de multe sunt informationale si cat de multe sunt tranzactionale, la nivel global sunt undeva la 70-80% informationale si 20-30% tranzactionale. In schimb, pe Romania, procentele sunt un pic mai diferite, eu as vrea sa zic ca sunt cam jumatate-jumatate, insa chiar si pe Romania, cautarile care raspundeau acum cativa ani de zile la magazinele online, la paginile de produse sau la paginile de servicii au inceput sa se mute pe informational. Trendul acesta l-am vazut pe zona de sanatate, de exemplu: pe zona de clinici.

Mergem mai departe. Care sunt acele tipuri de cautari? Sunt 5 tipuri, insa 3 sunt foarte importante.

Si avem asa:

  • Navigationale – atunci cand stim exact unde vrem sa ajungem. Spre exemplu, Moloso Agency: mergem in Google, cautam Moloso Agency si ajungem pe site-ul moloso.ro. Sunt cautari informationale: cele mai bune laptopuri, adica as vrea sa gasesc un articol sau o informatie online care imi spune care sunt cele mai bune laptopuri.
  • Tranzactionale – si despre acestea o sa vorbim destul de mult. Laptop ASUS i7 16GB SSD – acesta este un exemplu de cautare tranzactionala.
  • Investigationale – care sunt cumva tot comerciale, de exemplu laptop Asus versus Mac. Care sunt mai bune? Sau modelul x versus modelul y de produs.
  • Cautari locale – exemplu: restaurante langa mine sau cafenele langa mine.

Ce ne intereseaza pe noi foarte mult sunt primele 3: adica navigationale, informationale si tranzactionale.

Mergem mai departe la tipuri de cuvinte. E foarte important sa le intelegem. Ele sunt mai multe, dar o sa vorbim doar despre doua: head terms si long tail. Fiecare sunt foarte importante pentru magazinul tau online pentru ca, tot ce inseamna cuvinte “hed terms” cum este cuvantul pantofi barbati au asa: volum foarte mare de cautari, dificultate SEO mare, CPC mare, au intentie mai mult informationala si o sa explic imediat de ce, au conversion rate mic si CTR relativ mic, pe cautarile organice.

Si hai sa defalcam un pic. De ce cautarea “pantofi barbati” este mai mult informationala? Pentru ca un potential client cand vrea sa isi cumpere o pereche de pantofi, poate nu stie exact ce brand  vrea sa isi cumpere, ce culoare vrea sa isi cumpere sau ce model vrea sa isi cumpere. Si va efectua o astfel de cautare si va da click pe – nu stiu – unu, doua, trei site-uri poate si este in faza de research. Acest cuvant are si o intentie tranzactionala, insa procentul este foarte mic, poate 10-20 %.

Ce se intampla cu aceste cuvinte? Avand volume foarte mari de cautari, dificultatea SEO este foarte mare, CPC-ul este mai mare, pentru ca mai toata lumea vrea sa se afiseze in faza de achizitie, adica inainte de faza de achizitie, ratele de conversie sunt mai mici pentru ca nu sunt cautari specifice. Tu poti sa intri si sa cauti “pantofi barbati” si sa te uiti pe 20 de site-uri si sa nu cumperi… Si sa faci a doua zi la fel, si sa faci a treia zi la fel.

Si CTR este relativ mic. Cand zic mic, nu te gandi ca este 0.1 sau 7 sau 10 sau 100, ci pur si simplu este mai mic decat la cautarile care sunt foarte specifice.

Mergem mai departe, long tail. Eu iubesc acest tip de cautari, pentru ca au dificultate SEO mica, adica sunt foarte usor de rankat in Google Search,  desi au volume mult mai mici de cautari, ele au intentie tranzactionala si asta este ceea ce te intereseaza pe tine. O sa iti dau imediat un exemplu. Au rata de conversie mare, au CTR mult mai mare. De ce au CTR mare si rata de conversie mult mai mare?

Pentru ca procesul de research este facut deja dinainte, adica stiu exact ce vreau sa cumpar – mi-am cumparat pantofi barbati si stiu ca vreau sa imi cumpar niste pantofi barbati de la Bigotti, care sunt din piele naturala si care sunt maro si care sunt model Oxford. Stiu exact ce vreau sa imi cumpar, mi-am facut research-ul inainte. Cand efectuez o astfel de cautare, intentia mea de cumparare este foarte, foarte clara.

Din acest motiv, cand o sa fac o astfel de cautare, o sa dau click pe mai multe site-uri, chit ca sunt platite, chit ca sunt pe organic. CTR-urile sunt mari, inclusiv pe pozitii mici – adica pot sa vand foarte bine perechea mea de pantofi, chiar daca ma afisez in Google organic pe pozitia 10, pentru ca am CTR destul de mare, fata de pantofi barbati unde ma uit poate pe doua-trei site-uri care imi apar la inceput si nu mai dau click pe rezultatele de mai jos. Si chiar am un exemplu aici: pantofi barbati Bigotti piele naturala maro, care are o intentie foarte foarte clara de cumparare.

Si acum, de ce este important sa stii aceste doua lucruri. Pentru ca tu, pe magazinul tau online, va trebui sa targetezi ambele tipuri de cuvinte. Si cum se face lucrul acesta? Tot ce inseamna “Head Terms” se vor targeta pe categorii, pentru ca vrei sa aduci trafic pe ele, chiar daca acel trafic reprezinta volum mare de cautari si vanzari mici. La tot ce inseamna Long Tail, volumele sunt mai mici, dar vanzarile sunt mai mari. Cam asa functioneaza.

Si mai avem un alt aspect – “Low Hanging Fruits”, sunt acele fructe pe care poti sa le culegi foarte usor. Ce sunt aceste cuvinte? Sunt ceva mai rare, dar se gasesc in toate nisele. Si ele au asa: volume mari de cautari – cand zic volume mari de cautari, nu o sa aiba niciodata volumele de la Head Terms, insa sunt mai mari decat Long Tail-urile, au dificultate SEO mica, aduc ROI rapid. Head Term-urile, de exemplu, nu aduc ROI rapid, iar  Long Tail-urile aduc ROI rapid. Au conversion rate bun, dar intentiile sunt mixte la Low Hanging Fruits.

Trebuie sa le iei pe fiecare si sa stii exact. Uite, de exemplu, la “pantofi barbati piele naturala” intentia este si tranzactionala, dar si informationala. Pentru ca stiu ca vreau sa imi cumpar pantofi barbati din piele naturala, dar nu stiu exact ce model,  nu stiu exact cum sa arate, nu stiu exact ce culoare si nu stiu exact de unde. Dar stiu ca vreau sa imi cumpar din piele naturala si ma uit la modele. Din acest motiv, intentiile sunt mixte, dar ROI-ul este mare.

Mergem mai departe. La ce folosim cuvintele cheie? Dupa cum va spuneam la inceput, tot ce inseamna Keyword Research, strategia de cuvinte cheie, reprezinta fundatia businessului tau online. Daca nu investesti foarte mult in Keyword Research de la inceput sau poate dinainte sa iti faci site-ul, sau chiar daca ai un business stabil, merita sa iti faci un research de la capat, pentru ca si trendurile se mai schimba si intentiile utilizatorului se mai schimba, inclusiv rezultatele care apar in Google se mai schimba, poate de la an la an.

Cuvintele cheie le folosim asa, in primul rand la structura website-ului, foarte important, o sa vorbim in alte video-uri cat este de importanta structura website-ului. La meta taguri – meta tagurile sunt titlurile, headingurile, imaginile, meta descrierile si altele, care reprezinta de fapt maparea cuvintelor cheie la tine in site.

Linkuri interne – foarte important, pentru ca linkurile interne sunt un factor de ranking si este foarte important sa spui, la numele categoriei “pantofi barbati” sa scrii “pantofi barbati”, ci nu sa scrii “pantofi” simplu.

Mai departe, vom folosi cuvintele cheie la link building, la tot ce inseamna zona de off-page, de promovare in afara site-ului tau, la continut – care iar este foarte important, si continutul ar trebui facut si in categorii si in pagina de produs si pe zona de blog care tine de content marketing… Si la “produse” dupa cum am spus.

Acum, ca ai inteles foarte bine ce inseamna Keyword Research si de ce este important sa il faci, pe noi ne gasesti pe moloso.ro, ne poti contacta, ne poti suna, ne-ar placea sa colaboram impreuna. O zi minunata iti doresc!

Author

Daniel Ene

SEO Growth Hacker & Partner at Moloso Agency. Daniel Ene se considera unul dintre norocosii care si-a gasit pasiunea inca de la inceput. De peste 11 ani s-a implicat in proiecte mari si mici, de la start-upuri pana la companii internationale. Este in permanenta in cautare de nou si de evolutie atat profesionala, cat si personala. Zi de zi cauta, testeaza si implementeaza noi trucuri de SEO pentru a-si ajuta clientii sa aiba succes.