Ecommerce Video

[Video] Optimizarea Arhitecturii Informatiei IA (Ecommerce SEO)

research

Te salut, numele meu este Daniel Ene si sunt SEO Growth Hacker si partener in cadrul agentiei Moloso Marketing.

Astazi abordam o noua tema din seria Ecommerce SEO si anume: structura magazinelor online, adica structura website-urilor.

Din punctul meu de vedere, acesta este cel mai important aspect pe care tu trebuie sa ti-l pui la punct, inca dinainte de a-ti lansa magazinul online. Daca n-ai facut-o deja, se poate optimiza aceasta structura si dupa.

Dupa cum vezi, o sa abordam mai multe aspecte, mai multe teme care sunt foarte importante. Dar inainte de a incepe, haideti sa vedem cum arata o structura a unui magazin online.

Dupa cum vezi aici, este din punctul nostru de vedere si din toate studiile care s-au facut la nivel international, la website-uri, cel mai bun tip de structuri. El se numeste “Flat Architecture”. Structura site-ului se mai numeste si Arhitectura Informatiei, adica cum iti structurezi tu toata informatia din site, astfel incat sa aiba o logica si o corelatie la nivel de categorii, subcategorii si produse. Eu aici am selectat cel mai basic si cel mai simplu tip de model, dar acesta se mai poate complica putin in functie de numarul de categorii si subcategorii.

Si dupa cum vezi pe level 1, avem homepage-ul, iar din homepage sunt legate categoriile, pe level 3 sunt sub subcategoriile, pe level 4 sunt sub, sub, sub categorii daca exista – noi nu prea recomandam acest lucru – si pe ultimul level este foarte important sa fie toate produsele. Si dupa cum vezi, toate sunt legate intre ele, aceste linii de exemplu reprezentand linkurile interne.

Hai sa vedem de ce acest tip de arthitectura este cel mai important si cel mai folosit la nivel global pe toate site-urile. Pentru ca este cel mai usor, atat pentru useri, cat si pentru motoarele de cautare sa navigheze la tine in site. Este foarte important ca la produse sa se ajunga in maximum 3 click-uri.

Daca un utilizator da mai mult de 3 click-uri pentru a ajunge la produse, adica in pagina de Produs, care genereaza si vanzarea, si conversia pe magazinul tau online, inseamna ca tu ai o problema.

Hai sa luam punctul 2, un aspect foarte important avand in vedere ca suntem in 2021 si se folosesc foarte multe tehnologii, in special Java Script, marea majoritate a programatorilor sau a firmelor de web dev nu iau in calcul aspectul legat de faptul ca in cazul in care linkurile interne din meniu nu sunt usor vazute si usor citite de Google, site-ul va avea probleme din punct de vedere crawling si indexare. Si am vazut la foarte multe template-uri care sunt foarte usor de folosit, ca au meniurile Java Script. Daca meniul tau se genereaza prin Java Script, tu ai o problema. De ce? Pentru ca Google poate sa parseze Java Script, dar trebuie sa il randeze si apoi sa iti indexeze tie linkurile.

In schimb, daca toate link-urile interne sunt in HTML, atunci site-ul tau are mult mai multe sanse sa fie crawlat, indexat si bineinteles, pozitionat in Google Search.

Aspectul numarul 3: link-urile interne si breadcrumbs. Cu cat structura ta este foarte bine stabilita de la inceput, cu atat link-urile interne sunt foarte bune. La linkuri interne conteaza foarte mult anchor text-ul si anchor text-ul poti sa il faci daca iei in calcul la inceput punctul 4, adica strategia de cuvinte cheie.

Intotdeauna structurile site-urilor se vor face dupa ce se face Keyword Research. Daca nu faci Keyword Research ca sa stii exact ce cauta potentialii tai clienti, tu nu ai cum sa ai o structura optima a site-ului tau.

Deci daca o faci dupa ureche sau dupa informatiile pe care le ai de la competitorul 1, 2, 3 s-ar putea sa dai fail cu structura ta.

Deci, pasul numarul 1, pune strategia de cuvinte cheie la punct, ca sa stii exact cum sa iti construiesti toata structura de categorii. Imediat ce ai cuvintele cheie o sa gasesti niste patternuri care te vor duce mai departe la Silozuri. Ce inseamna Silozuri? Este exact acel siloz pe care il stii de la agricultura, care se imparte pe categorie, subcategorie si produs, adica tu in categoria de Telefoane, o sa ai poate branduri, o sa ai probabil modele, o sa ai tipuri de telefoane si produsele.

Asta o sa duca mai departe la optimizarea pe topicuri, dar vorbim imediat.

Insa daca nu ai cuvintele cheie, nu stii ce URL-uri sa pui, nu stii exact ce anchor texte sa folosesti, nu stii ce denumiri sa folosesti la categorii. Daca tu nu ai denumirile optime pentru categorii, atunci site-ul n-o sa-ti rankeze cuvintele principale si nu o sa aduci trafic.

Daca ar fi sa dau un exemplu exact, pentru categoria de telefoane sunt doua cautari: telefoane mobile si smartphones. Fiecare are volume separate, daca tu folosesti cuvantul care are mai putin volum de cautari, tu poti sa piezi trafic pe termen lung. Si gandeste-te sa faci acest lucru pe 400-500 de categorii, deoarece avem magazine online care sunt atat de mari.

Mergem mai departe la URL-uri – aici se da iar foarte mult fail. Sunt multe platforme, multe SAS-uri care permit caractere speciale si diacritice. Nu trebuie sa folosesti diactrice in URL-uri sub nicio forma. Mai mult decat atat, lasand la o parte cum se formeaza URL-ul si cate caractere are, Google recomanda undeva pana la 120 de caractere, noi le recomandam sa fie mai mici, fiind foarte importanta structura lor. Si cea mai buna structura este structura pe foldere. Adica am categorie care este folder, apoi am subcategorie care este folder si apoi am sub subcategorie care este tot folder.

Daca tu pui toate acele URL-uri in root este ok, insa pe termen lung exista o varianta mult mai buna. De exemplu, daca ai structura asa pe foldere poti sa faci analize atat pe Google Analytics, cat si in Serach Console pe acel folder, sa vezi ce se intampla. Daca nu ai acest lucru nu o sa poti sa faci aceste tipuri de analize.

Apoi, structura de URL-uri pentru produse. Sunt mai multe variante aici. Poti sa iti pui toate produsele intr-un folder care se numeste /products, sau /produs sau /produse, astfel incat sa poti sa faci analize si la nivel de produse. De exemplu, sa vezi tot traficul care iti vine la nivel de produse, direct din Search Console fara sa mai faci alte tipuri de analize sau sa le pui direct in root. Ce inseamna in root? Adica, am magazinul meu .ro/ nume produs. Am vazut multe platforme care fac in felul urmator URL-urile de produs si nu este optim: magazinulmeu.ro/femei/dama/tricouri/tricouri slim sau tricouri albe /tricou alb produs 1. Nu este optim, pentru ca este foarte lung si Google le crawleaza si le indexeaza foarte greu.

Hai sa mergem mai departe la Siloz. Ce fac silozurile? Pe masura ce tu ai categorii, subcategorii care sunt impartite pe silozuri, tu trimiti relevanta atat de sus in jos, cat si de jos in sus. Pagerank-ul curge foarte foarte lin si foarte natural prin website-ul tau. Daca nu ai aceste silozuri facute corect, optim, atat pagerank-ul tau, cat si linkurile tale interne vor avea de suferit si bineinteles, site-ul va fi mai greu indexat, va fi mai greu crawlat, si la final va fi mai greu pozitionat in Google Search. Scopul fiind ca tu sa aduci trafic mai mult pe site, daca nu faci silozurile optim de la inceput, in functie de cuvintele cheie, vei avea de suferit. Adica nu vei vinde atat cat iti doresti, site-ul nu-ti va fi pozitionat si asa mai departe.

Mergem mai departe la punctul 8, meniurile de Mobil versus Desktop. Avand in vedere ca 70-80% din volumul total de trafic, inclusiv pe Romania, vine de pe dispozitive mobile, trebuie sa faci meniul un pic diferit pe mobil fata de desktop. Si aici trebuie sa intervina si partea de usability, partea de UX, un designer foarte bun care sa faca meniul intr-un anumit fel, sa fie foarte usor de navigat, adica sa fie foarte usor de navigat pentru user, nu neaparat pentru Google.

Pentru ca am vazut multe cazuri in care meniul de mobil este foarte diferit de cel de desktop, nu este o varianta buna. Meniul de mobil trebuie sa fie la fel ca cel de pe desktop, adica sa contina aceleasi link-uri, sa contina aceleasi URL-uri, sa se dea click aproximativ la fel sau tap de pe telefon, astfel incat si boot-ul de Google mobil sa poata sa indexeze varianta de mobil.

Cu siguranta poate stii de Mobile First Indexing care face in felul urmator, Boots-ii de pe mobil crawleaza site-ul tau si il trimit la indexare, ranking si pozitionare si asa mai departe.

Pe cand boot-ul de desktop, cum indexa si crawla Google inainte, nu mai functioneaza la fel ca acum cativa ani de zile. Deci este foarte important cum iti faci meniul pe mobil si pe desktop.

Si la final, crawling plus indexare. Gandeste-te in felul urmator. Tu iti faci un magazin online pentru ca vrei sa promovezi, sa vinzi niste produse. Poate ai niste teluri, niste goal-uri pe care vrei sa ti le atingi. Toate aceste lucruri sunt legate de structura website-ului. Daca structura website-ului nu este buna de la inceput si nu este optima, toate acestea vor avea de suferit. Vanzarile tale vor avea de suferit, traficul tau va avea de suferit, inclusiv cel de PPC.

De ce? Pentru ca in functie de cum ai tu arhitectura informatiei optimizata pe magazinul tau online, boots-ii de la Google Ads iti vor indexa site-ul, iti vor indexa produsele, iti vor indexa categoriile si subcategoriile si tot ce inseamna campanie de DSA de exemplu, se bazeaza pe partea asta – daca structura nu este optima, daca meniul este prin JS, niciun boot nu poate sa iti crawleze tie site-ul si nu ti-l va indexa, iar campaniile tale vor avea de suferit. DSA-urile sunt foarte bune pentru magazinele online, la fel ca si campaniile de shopping. Mai mult decat atat, partea de crawling si cea de indexare, fiind atat de importante pentru SEO, au de suferit daca structura nu este buna. Daca structura este buna, partea de indexare si de crawling va ajuta foarte mult partea de ranking, adica partea de pozitionare.

La crawling si la indexare trebuie sa luam in calcul navigatia fatetata si anume: cum iti faci tu structura pentru filtre. Pentru ca sunt multe site-uri care au problema de infinite space, care fac in felul urmator – am URL-ul asa: categorie, subcategorie, sub subcategorie, nume filtru 1, nume filtru 2, nume filtru n si se fac niste URL-uri extraordinar de lungi si Google poate sa crawleze site-ul tau la infinit. Daca crawleaza site-ul tau la infinit prin filtre, gandeste-te ca el prin partea de crawling, adica boots-ii de la Google nu pot sa iti ajunga niciodata la toate produsele, sa presupunem ca poate ai 100.000 de produse pe site, cu infinite space. Site-ul tau nu va fi niciodata indexat bine si produsele tale nu-ti vor aduce trafic, categoriile tale nu iti vor aduce trafic, subcategoriile tale nu iti vor aduce trafic. Asta pentru ca structura nu este optima.

Dar chiar si asa, daca sunt aceste probleme eu ma bucur, pentru ca stim sa le rezolvam foarte usor. Asa ca ne revedem, pana data viitoare cand vom aborda alt subiect, iti urez succes, spor la vanzari. Pe noi ne gasesti pe moloso.ro. O zi minunata.

Author

Daniel Ene

SEO Growth Hacker & Partner at Moloso Agency. Daniel Ene se considera unul dintre norocosii care si-a gasit pasiunea inca de la inceput. De peste 11 ani s-a implicat in proiecte mari si mici, de la start-upuri pana la companii internationale. Este in permanenta in cautare de nou si de evolutie atat profesionala, cat si personala. Zi de zi cauta, testeaza si implementeaza noi trucuri de SEO pentru a-si ajuta clientii sa aiba succes.